De ce trebuie tratată diareea?
Diareea acută trebuie tratată. În majoritatea cazurilor, aceasta este banală, dar riscul este ca aceasta să antreneze pierderi importante de apă și de săruri minerale. Cea mai severă amenințare reprezentată de diaree este deshidratarea(6). De aceea tratamentul de bază constă în hidratare și reechilibrare hidroelectrolitică. Suplimentar, terapie cu zinc, multivitamine și minerale la copii. În anumite cazuri, diareea poate fi mai gravă și poate necesita consult medical. În cele din urmă, tratamentul diareei, dacă aceasta este cauzată de o infecție microbiană, înseamnă și evitarea contaminării celor din jur și prevenirea răspândirii acesteia(1,3).
De ce trebuie să consumați lichide în caz de diaree?
Diareea poate fi periculoasă, mai ales pentru persoanele care se deshidratează.
În caz de diaree corpul pierde apă și săruri minerale. Prin urmare, trebuie să compensați aceste pierderi și să beți cât mai des băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, supă de legume, apă de orez.
Atenție, următoarele simptome pot indica deshidratarea și este recomandat să apelați imediat la un consult medical, în special în cazul copiilor(1,3):
- uscăciunea gurii, senzație de sete puternică
- extremitați reci
- scăderea frecvenței de urinare, culoare închisă a urinei
- modificări în comportament (ex. iritabilitate, letargie)
- paloare, piele uscată și cu elasticitate scazută
- plâns fără lacrimi, ochi înfundați în orbite.
Ce puteți mânca în caz de diaree?
În caz de diaree acută, se recomandă adaptarea dietei. Trebuie să mâncați mai puțin consistent dar mai des, de preferință alimente bogate în săruri, în zaharuri și fără reziduuri.
De preferat: suc de lamâie, pâine prajită, orez, morcovi și supă de morcovi, lapte de soia, legume și fructe fierte, banane.
De evitat: lactate (lapte, brânză, unt, smântană, frișcă), cafea, ceai negru, cola, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, suc de prune, cereale integrale, nuci, semințe, alimente bogate in grăsimi (carne grasă, chips și alte snack-uri), fructe uscate, fructe de pădure, fructe crude, porumb, brocoli, spanac, mazăre, varză și legume crude.
Regimurile antidiareice sunt sărace în calorii, așa că nu le folosiți timp îndelungat. Imediat ce a trecut perioada acută (1-2 zile) se recomandă introducerea progresivă a alimentației normale(1-3).
Medicamente anti-diareice
Pentru ameliorarea confortului dumneavoastră, puteți utiliza medicamente antidiareice disponibile la farmacie fără prescripție medicală. Acestea vor acționa asupra simptomelor, si / sau cauzelor care determina diareea; nu renunțați însă la celelalte sfaturi pe care vi le oferim: nu neglijați în niciun caz hidratarea(1).
Dacă, în timpul unui episod de diaree acută, aveți și o stare ușor febrilă (febra moderată poate însoți diareea în 50% din cazuri), acest lucru poate indica o origine infecțioasă. Dar infecția nu este neapărat de origine bacteriană: diareea de origine virală, frecventă în timpul iernii, poate declanșa febră moderată(2). Diareea acută de origine virală nu necesită tratament cu antibiotice(1,3).
Dacă diareea este însoțită de febră mare, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Există mai multe tipuri de medicamente pentru diaree acută(1,3,4,5):
- Antibiotice – sunt rar justificate având în vedere raritatea etiologiei bacteriene (10-15%) si caracterului autolimitat al diareei. Ele trebuie utillzate în cazurile de diaree presupuse a fi de origine bacteriană sau când este confirmată originea bacteriană prin urocultură. În plus, antibioticele se administrează doar la recomandarea medicului
- Adsorbante și protectoare intestinale: aceste medicamente îmbracă și protejează bariera mucoasă intestinală. Este important să știți că dacă luați alte tratamente orale, este în general recomandat să luați acest tip de protectori intestinali la un anumit interval după alte medicamente, deoarece acestea le pot reduce efectul
- Medicamente pentru încetinirea tranzitului intestinal: reduc peristaltismul intestinal și reduc frecvența scaunelor. Sunt contraindicate la sugar și copilul mic
- Medicamente antidiareice pe bază de microorganisme, destinate să acționeze asupra florei intestinale, reduc durata și severitatea bolii și sunt eficiente în special în diareea asociată consumului de antibiotice
- Medicamente antisecretorii care reduc hipersecreția intestinală de apă și electroliți, nu influențează motilitatea intestinală
- Medicamente antispastice reduc crampele și durerile abdominale
Diaree : ce medicament să aleg?
Acest lucru depinde de starea dumneavoastră de sănătate și de precauțiile de utilizare specifice fiecărui medicament. Cereți sfatul medicului sau farmacistului. Dacă alegeți să luați un medicament, aveți grijă să respectați dozele și frecvența de administrare, durata recomandată a tratamentului (maximum 2-3 zile)(1).
Mai multe informații: Când trebuie să merg la medic?
(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
(2) Site internet de la Société Nationale Française de Gastro-Entérologie. http://www.snfge.org/content/diarrhee-aigue (accesat în 12 Iunie 2019)
(3) Diarrhées aiguës – HUG – DMCPRU – Service de médecine de premier recours – 2013
(4) Recommandations sanitaires pour les voyageurs, 2015 (à l’attention des professionnels de santé). Avis du Haut Conseil de la santé publique du 24 avril 2015
(5) Nanulescu M. Protocoale de diagnostic si tratament in pediatrie. 2017;62-68.
(6) World Health Organisation. Diarrhoeal disease. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease